5. oktober Natchez til Baton Rouge


5. oktober: Natchez til Baton Rouge

Vi starter dagen med et besøg i Natchez. Det er en smuk gammel by med masser af flotte huse.

Efter byvandringen går vi ned til floden - tidligere et berygtet havnekvarter - men nu et dejligt lille sted med flere spændende restauranter. Vi nyder en dejlig frokost med udsigt over floden inden vi fortsætter sydover.

Kort efter grænsen til Louisiana er der en turistinformation, hvor vi får et kort over staten, lidt om New Orleans og adressen på en bomuldsplantage vi gerne vil besøge. Rosedown Plantation ligger tæt på på den vej vi kører på hovedvej 61 lidt ud af hovedvej 10.


Huset er bygget i 1834 og er møbleret med de fineste møbler fra Europa.


Det er den samme familie, der har ejet plantagen fra den blev bygget og op til omkring 1950. Der var kun slaver på Plantagen i ca 30 år.

Slaverne blev frigivet i 1865 og ernærede sig herefter som landarbejdere, hvor de blev betalt for at arbejde på plantagen.

Slaverne (senere landarbjederne) boede i hytter et stykke derfra. Hytterne eksisterer ikke mere. Slaverne havde ret til selv at dyrke grøntsager, holde høns og skyde vildt i området. Det var en god måde at sikre sig at de fik rigeligt med kost og protein fortæller guiden.


Mississippi-floden danner en helt fantastisk jord til at dyrke bomuld i. I tiden hvor produktionen var på sit højeste, hørte der næsten 3.500 acres (1.400 Hektar) til.


Vi spørger om alle bomudlsplanter er så lave, som dem vi har set (ca. knæhøjde) - vi har af en eller anden grund en forestilling om at de er højere. Guiden fortæller at de alle er lave - og man tidligere tydeligt kunne skelne folk der arbejde i bomuldsmarkerne fra folk der arbejdede med sukkerrør - bonmuldsarbejderne var meget krumryggede.


Vi får en rundvisning i huset - som er meget velbevaret med stort set alle de originale møbler


Det var meget varmt i huset dengang, da de jo ikke havde aircondition, så de havde vinduerne åbne for at lave gennemtræk. Den store vifte i loftet blev betjent af en slave og det gjorde at insekter, der kom ind ad vinduet ikke satte sig på maden, når herskabet sad ved spisebordet.

Næsten alt i huset er originalt, men tøjet er noget fra samme tid, da alt er syet om til kviltede tæpper. Bøgerne er heller ikke de originale.

Men iøvrigt gemte de alle optegnelser fra hverdag og forretning. Man kan feks finde et eksempel på husfruens menu til deres lune 7-retters menu, som de fik hver dag til frokost. Det er de samme retter vi spiser nu til dags. Små retter af Kylling, fisk, asparges, dessert og kaffe.


På sengen ses et eksempel på et kviltet sengetæppe lavet af aflagt tøj.


I badeværelse er der brusebad. En af slaverne stod på en lang stige og hældte vand ned i det kar, som var forbundet med brusehovedet.


Børnene blev undervist hjemme. De skulle kunne spille flere slags instrumenter og skulle kunne 7 sprog, da der var enklaver af forskellige sproggrupper langs floden de skulle forhandle med. Bl.a. italienere, tyskere, hollændere, spanioler og franskmænd. De sidste to har været koloniherrer her.


Inden vi skal ud i parken, siger guiden vi skal passe på de mange gule edderkopper. De laver spindelvæv hen over havegangene. De er ikke farlige, men de er store. Ca 8-10 cm lange. Man skal kigge sig godt for, så man ikke får de gule edderkopper og deres gule spind i hovedet. Hov, der gik Jes lige ind i et.

Nu vi er kommet længere sydpå, kan vi godt mærke at luftfugtigheden trænger sig på. Ude i parken er som at gå i Regnskoven. Her er 80 grader Farenheit (ca. 33 grader Celcius). I sidste uge var der 100 grader F (ca. 40 grader C). Guiden synes det er lidt koldt i dag og har taget lange bukser på.


Parken der omgiver huset er meget smuk. Der er en lille grøn sø og små haver. Græsstrå vejer æterisk i brisen og buskene med små blomster er fyldt med sommerfugle i de smukkeste farver. Nogle af dem er Citrongule, andre har en selvlysende neonblå ryg og andre har fine mønstre på vingerne.


Det der hænger ned fra træerne kaldes Spansk mos. Det er dog ikke en mos, men er af en anden familie. Planten er ikke en snylter og gør ikke træerne fortræd. Den lever af ilt fra luften.

De brugte den i gamle dage til at fylde madrasserne med. Mossen er skumgummiagtige og særdeles velegnede til at ligge blødt på. Planten måtte dog koges først, så der ikke kom små insekter og andet utøj ind i husene med planterne.

Efter besøget på plantagen går turen videre sydover. Vi finder en dejlig campingplads lige udenfor Baton Rouge.



Videre til Baton Rouge til new Orleans


Tilbage til Clarksdale til Natchez


Tilbage til forsiden