I dag skal vi på kokkeskole.
Som sædvanlig er transport fra hotellet og tilbage igen inkluderet i prisen. Det er virkelig dejlig, for det giver en god ro. Vi skal bare møde i lobbyen og så er resten arrangeret. Vi glæder os meget, da der er så mange retter vi godt kunne tænke os at lave hjemme. Der er tre forskellige menuer (fordelt på forskellige dage) så vi vælger den menu med de retter vi helst vil lære.
Kurset starter med et besøg på et lokalt marked. Vi står udenfor og venter på de andre deltagere - og betragter det hektiske folkeliv på stedet.
Vi forestiller os ikke at markedet kan være så meget anderledes end det udendørs marked vi har set, men der venter os en meget stor overraskelse. Vi bliver ført ind ad en gyde og videre ind i en stor hal med en meget intens lugt. Her lugter sandt at sige ikke særligt godt. Der er en intens lugt af fordærv blandet med tunge noter af krydderier. Vi formoder det er affald fra frugt og grønt og det, at der også bliver parteret kød og at fisk bliver renset for indvolde. Vandet med kød- og fiskeaffald bliver hældt ned i render i gulvet og det er ikke altid det hele løber væk.
Her er dog et vældigt leben og der er masser af boder. Man kan købe alt inden for frisk kød og fisk, grøntsager og frugt plus mange andre ting.
Det er her de lokale køber ind. Markedet åbner ved 4-tiden om morgenen. Det lukker igen kl. 9. Her køber kvinderne ind inden de tager hjem for at lave mad til hele dagen. Da der er mange kvinder der arbejder ude, skal de lige nå at købe ind og lave mad inden de tager på arbejde. Guiden fortæller, at man man spiser ris til alle måltider, så der koges en masse ris om morgenen, så man har til hele dagen.
Tilbehør i form af grøntsager og kød laves også om morgenen. Det sættes til side og spises koldt resten af dagen. Det er langt fra alle, der har køleskab, så maden står ude.
Det er meget spændende at se markedet og vi får virkelig en fornemmelse af hvordan de lokale køber ind og hvad de kan vælge imellem. Der er auberginer i hvid, sort og grøn og nogle er små og runde. Der er mange andre grøntsager som: bitter melon (en agurkelignende grøntsag) Jackfrugt (som vi så i kaffeplantagen) vandspinat (der bruges meget), citronbasilikum, kalamansi-blade (som ligner laurbærblade men mildere), kokos og temp (et soyaprodukt som tofu, der smager lidt af nødder).
De fødevarer, der er smagsgivere i deres retter er fortrinsvis citrongræs, hvidløg, chili, gurkemejerod, frisk ingefær (som findes i et utal af varianter), galangarod og små røde skalotteløg.
Udenfor hallen vrimler det også med boder, hvor der sælges grøntsager, fast-food og færdiglavede offergaver.
Efter besøget på markedet kører vi til kokkeskolen, hvor vi skal lave mad. Vi er ca 20 personer på holdet- både mænd og kvinder og fordelt på mange lande. Bl.a. Canada, Filipinerne, Australien, USA og os fra Danmark.
På Bali bruges en masse kryddersaucer, som de bruger som varme saucer, dip's eller til at marinere kød og fisk i.
Vi starter med at lave de mange saucer. Vi skal alle lave noget forskelligt. De har fundet ingredienserne frem og de ligger på en tallerken foran os. Her bruger de bananblade i stedet for viskestykker til at lægge over maden. Her er masser af citrongræs, hvidløg, chili, gurkemejerod, frisk ingefær, galangarod og små røde skalotteløg. Nu skal det hakkes fint.
Når det er gjort, skal grøntsagerne hakkes. Lisbeth har lige fået et godt fif til at hakke små fine gulerodssatve (julienne)
Vi skal lave følgende hovedretter:
-
Satay manis. (Grillede marinerede stykker oksekød på spyd)
-
Pepes ikan (Fisk i bananblade tilberedt på to måder: grillet og kogt).
-
Chicken curry (Kylling i karry)
-
Kangun pelecing (Spinat i tomat-sambal)
-
Gado gado. Grøntsager med peanutbuttersauce
-
Nasi Goreng/Bakmi goreng (stegte ris/pasta med grøntsager og stærk sauce)
-
Acar (Gulerods- og agurkessalat)
-
Sambal matah (en stærk chilisauce)
Resultaterne af hakkearbejdet kan ses nedenfor.
Efter vi har hakket chile, hvidløg mm skal det hele males. Det er lettere sagt end gjort. Vi har ellers fået udleveret hver sin morter, af den slags man bruger her på Bali. Skålen er et stort og fladt fad. Morteren har en anden form end den vi kender, så man kan vugge den frem og tilbage samtidig med at der presses hårdt. Vi har hver en lille spatel, som vi skraber massen ind på midten med. Hvis man kan høre lyden af sten mod sten er det tegn på, at man gør det forkert. Der skal altid være noget at male mellem morteren og skålen.
Der skal også males ristede peanuts til peanutsauce- det skal bruges til Gado gado.
Vi bliver enige om, at de Balinesiske kvinder behøver ikke gå i fitnesscenter. Det er sværere og hårdere end man tror. Der skal godt nok lægges kræfter i.
Vi har fået alle opskrifterne i en lille bog og her står, at vi også kan bruge en foodprocessor. Men det fantastisk lækkert at lave sin egen Sambal (chilli-sauce) peaunutbuttersauce, curry-paste (karry-pasta) med håndkraft og helt fra bunden.
Senere skal mange af saucerne sauterners i meget varm kokosolie. Kokken fortæller at vindruekerneolie og solsikkeolie også kan bruges, men man kan ikke bruge olivenolie. Olivenolie kan ikke tåle at blive opvarmet så meget. Efter sautering skal der tilsættes ingredienser som rejepasta, mørk soya eller en sødere og lysere soya og andre spændende ting.
Satis Manis (Grillede marinerede stykker oksekød på spyd):
Pepes ikan (Fisk i bananblade tilberedt på to måder: grillet og kogt):
Kangun pelecing (Spinat i tomat-sambal):
Gado gado. Grøntsager med peanutbuttersauce:
Nasi Goreng/Bakmi goreng (stegte ris/pasta med grøntsager og stærk sauce):
Nasi goreng er stegte ris og måske Indonesiens mest berømte ret. Smagen og farven på saucen varierer fra ø til ø. På Bali er saucen rød. Det er en fremragende måde til at anvende gårsdagens kogte ris.
Acar (Gulerods- og agurkessalat)
Acar er en salat lavet af agurke- og gulerods-stave (julienne). Man starter med at komme lidt salt og sukker på de små gulerodsstave. Klem forsigtigt stavene med hænderne for at presse lidt af gulerodssmagen ud af gulerødderne. Tilsæt agurkestavene og fintsnittet skalotteløg. Til sidst tilsættes vand, råsukker og eddike.
Her er den overdådige buffet af hovedretter - lige til at gå ombord i.
Desserter:
Grønne pandekager med sødt kokosfyld
Black Rice pudding. Risdessert med kogte sorte ris sødet med kokossukker. Hertil frisk kokosmælk.