7 oktober New Orleans


7. oktober: New Orleans

Vi tager tidligt ind til New Orleans med taxa, da vi skal på kokkekursus kl 10 inde i St Louis Street.

Taxachaufføren tager os gennem et af de områder, der var oversvømmet under orkanen Kathrina. Meget er bygget op på ny. Nogle huse, men ikke så mange som forventet, er totatalskaddede og forladte. Der var ca. 12 fod vand (12 fod er ca. dobbelt så højt som Jes). Området ligger meget lavt og under havets overflade og lidt længere inde i landet, så det er nødvendigvis ikke de områder tættest på havet, der oversvømmes, når der går hul på digerne.


Det franske kvarter, som vi skal ind til, blev ikke oversvømmet men " kun" skadet af de vildt kraftige vinde. Det var i 2005, så byen er ved at være sig selv igen. Der er dog tusindvis af folk, der har forladt New Orleans efter orkanen, fordi de ikke havde råd til at genopbygge deres hus. Der er også en del huse til salg.


Nu hærger orkanen Mathew ovre på østkysten ved Florida. Vi ringer lige hjem for at fortælle, at vi ikke er i nærheden.


Vi har heldigvis lidt tid inden vi skal på kokkeskole, så vi går en tur rundt i byen og ser den vågne. Alle spåkonerne sidder klar og kunst/ kunsthåndværk af meget svingende kvalitet er sat til salg.




Nu glæder os til at lære mere om cajun-food og det kreolske køkken.


Inde på kokkeskolen er der dækket fint op og vi møder vores kok. En skøn kvinde med en stor viden og god humor. Vi hører først et lille foredrag på ½ times tid om hvordan maden hernede er en smeltedigel af de forskellige madkulturen fra de forskellige nationaliteter, der er kommet her til landet.


Først tilhørte området naturligvis de indfødte amrikanere, så blev det en fransk koloni, så spansk og herefter fransk igen inden Napoleon solgte det til sidst amerikanerne. Afrikanere og folk fra Vestindien kom også til. I dag er her 48 forskellige nationaliteter.


Hvad er Cajuns?

Cajuns var katolske fransk-Canadiere, som blev tvangsforflyttet eller flygtede i slutningen af 17-tallet, da englænderne kom til Canada. Franskmændene skulle forlade deres katolske tro og indordne sig under engelske love.


Med dem kom det robuste køkken med gryderetter og den typiske "roux". Det er det vi kender som en "sørbollen" af lige dele smør og hvedemel, som bruges i en opbagte sauce.


Hvad er Kreolere?

Kreolere er de mennesker, der er efterkommere af folk fra Spanien, Frankrig, Afrika og andre nationaliteter både før og efter cajuns. Det kreolske køkken bruger ikke opbagte saucer i deres sammenkogte retter.


Hvad har de forskellige nationaliteter bidraget med?

Spaniolerne kom med tomater, rød peber, chili og kartofler fra deres kolonier i Syd- og Mellemamerika. Kartoflerne (og andre rodfrugter) rådnede dog i de sumpede områder, så i stedet begyndte man at dyrke ris.

Spaniolerne vidste noget om at have kolonier, så de indførte love om at huse i byen skulle bygges af mursten p.g.a brandfaren og de flyttede køkkenerne ud om bag beboelseshuset. Brand i køkkenerne var grund til stor dødelighed blandt kvinder.


Afrikanerne kom som slaver fra Vestafrika (Senegal og Gambia) var bla eksperter i at dyrke ris og fantastiske håndværkere.


Folk fra Vestindien kom med røde bønner, pecannødder, ris, voodoo og de klare farver på træværket.


Tyskerne kom med pølser og skine - og øl.


Emigranter fra Sicilien kom med pasta og tørret ost, der ikke rådnende i varmen.


Efter historieundervisningen, går voes kok i gang med at lave mad, mens hun fortæller om råvarer og hvordan de tilberedes til de lækreste retter. Bemærk spejlet over komfuret, så man kan se hvorledes maden tilberedes.


Menuen står på:


Brød dyppet i honning med kaffe og kolde drikke til.

Reje- og Artiskok-suppe.

Crawfish Etienne (gryderet med jomfruhummer)

Brødbudding med dessertsauce.

Pralineer (småkager, der smager som blød karamel med ristede nødder i. Lidt ligesom fudge.)


Det er en virkelig perfekt måde at få en lækker frokost incl drikkevarer (kaffe, limonade vand og fadøl) og så få en masse baggrundsviden med oven i købet. (Det kostede 32 dollars pr person. Det er ca 200 danske kr pr person).

Det kan klart anbefales. Kokkeskolen hedder" New Orleans School of cooking" og ligger i St Louis Street.


Her er også en butik i forbindelse med kokkeskolen, som man kan besøge uanset om man er på kokkeskole eller ej. Vi fristes til at købe nogle af de krydderier, som hun brugte i maden.


Efter frokost er der tid til at gå lidt rundt i gaderne og betragte den meget særprægede arkitektur og nyde musikken fra de mange bands der spiller rundt omkring i gaderne.

Vi støder også på flere perlekæder - og får opklaret at de kaster dem op i luften i forbindelse med karnevalsparaderne - og så bliver nogle af dem hængende i træer, på el-ledninger og på gadelamper...nogle steder har man på fornemmelsen at de også placerer dem lidt med vilje.

På vej hjem til campingpladsen fortæller et par fra Florida, at de ikke kunne komme med flyet hjem p.g.a. orkanen Mathew. De er bekymrede over, hvad de kommer hjem til af ødelæggelser. De fortæller også, at de kan risikere ikke at have strøm og vand i op til en uge og forbereder sig til at koge vand fra swimmingpoolen og bruge vaskemaskinen som køleskab. Tromlen i maskinen med is inedeni kan fint holde maden kold i varmen.


Chris og Mabel dukker op ved 19- tiden. De har kørt i 6 timer fra Memphis og hertil fra New Orleans.


Vi får lidt snacks og kører ud for at få noget at spise. Chris og Mabel bor på et hotel i nærheden og de havde set, at der er vejfest ikke så langt fra campingpladsen. Det er tysk Oktoberfest med masser af øl, pølser, wienersnitzel og jodlesang fra scenen. Vi nøjes nu med lidt mad fra en cafe, men får lov til at gå rundt og opleve stemningen uden at betale entre. Der er også en, der kan spille på waldhorn. De synger noget der lyder lidt som tysk, men det er fuldstændig uforståeligt. Det er også mange generationer siden, tyskerne indvandrede.