12. oktober Galveston til Houston

 

12. oktober: Galveston til Houston

Efter morgenmaden går turen nordpå mod Houston. På vejen skal vil besøge NASA - som har et kæmpe område syd for Houston med både udstillinger og rigtige arbejdspladser.

 

Besøget på NASA starter med en 1 1/2 times tur i en lille minibus med vogne rundt i det store område, hvor der ligger mange bygninger – kontrolrum, test- og træningsfaciliteter, kontorer, laboratorier og meget andet.

 

Første stop er kontrolcentret hvorfra rumraketterne blev styret. Fra barndommen husker vi begge det kæmpe kontrolcenter fra tv, hvor der blev transmitteret fra, mens alle med spænding ventede på nyt fra rummet. I virkeligheden er kontrolrummet meget lille. Vi husker også kontrolrummet fyldt med avanceret teknik. Men med nutidens øjne ser teknologien noget gammeldags ud.

Det er fantastisk, at det overhovedet kunne lade sig gøre at få mennesker ud i rummet og lande på månen med den teknologi, de havde til rådighed på det tidspunkt. Vi har hørt at det svarer til en almindelig computer, som folk har derhjemme i dag.

 

Der er stole som i en lille biograf, hvor familiemedlemmer, præsidenter og sågar Dronning Elizabeth af England har fulgt slagets gang bag glaspladen ind til kontrolcentret.

I samme bygning er der på etagen under lavet et nyt kontrolcenter, som er det der bruges nu. Her var der ikke adgang for publikum. Det er herfra Orion, som skal til Mars, skal følges nøje.

De regner med at Orion skal til Mars indenfor de næste 4- 9 år. I år 2020-25.

 

Der er et kæmpe område vi kører rundt i og her arbejder tusindvis af mennesker med rumforskning og udvikling af ny teknologi.

Som vi husker det er det halvdelen der er ansatte hos NASA og halvdelen der er underleverandører.

Her er laboratorier, hvor kokke eksperimenterer og laver velsmagende mad der kan holde sig op til 3 år ude i rummet, laboratorier hvor alt det udstyr der skal ud i rummet bliver testet og meget andet.

 

På vej til det næste sted kører vi forbi et anlæg, hvor skolebørn fra området kommer ind og lærer noget om landbrug og natur - hvad det har med NASA at gøre, får vi ikke nogen forklaring på - men vi får da set lidt af det helt specielle Texas Longhorn kvæg.

 

 

Næste stop er et virkeligt spændende sted. Det er en kæmpe hal fyldt med mindre arbejdspladser. Her arbejder bl.a. astronauter, forskere og ingeniører.

 

I den første del af hallen er kopier af alle de forskellige dele af den internationale rumstation ISS placeret. Her er russiske, amerikanske, europæiske og japanske delelementer så astronauterne kan lære de forskellige dele af ISS at kende.

Det første billede viser et overblik over rumstationen - de hvide kasser er modulerne hvor astronauterne bor og arbejder - de blå er solceller, som forsyner rumstationen med strøm.

 

De efterfølgende billeder viser nogle af de forskellige moduler, der bruges til træning af astronauter fra alle de deltagende lande.

 

Længere inde i hallen arbejdes der med at lave robotter, der kan arbejde uden på rumstationerne. De er så langt med teknologien, at en robot kan bladre i en bog uden at rive siderne i stykker og bruge meget fint værktøj.

De personer vi ser nede i hallen er ved at arbejde på en robot, der kan bjærge mennesker ud fra huse i tilfælde af brand eller en atomulykke.

 

De to andre robotter er nogle, der skal med ud i rummet på vej til fjerne asteroider eller til Mars.

 

Det sidste sted vi holder, er en kæmpe hal, hvor der ligger en Saturn 5 raket. Det er den raket, der blev brugt til Apollo-programmet - bl.a. til at sende mennesker til månen. Alene motoren er kæmpestor - og den har hele 5 af dem i den sektion, der sender raketten i omløb omkring jorden.

 

Vi har set en lignende på NASA i Orlando, men det giver alligevel et sus i maven at se hvor stor den er. Rumkapslen, hvor astronauterne sidder, er så ufattelig lille i forhold til resten af raketten, der kun er til brændstof og motorer.

Efter den lille bustur rundt i området, er det tid at kigge nærmere på rumfærgen som står udenfor centeret. Den er kæmpestor. Det er imponerende at se hvor stort lastrummet er og se hvor meget plads der er til det materiel, den har kunnet fragte op til rumstationen.

Nu går turen videre mod Houston. Vi har fundet en campingplads i den sydvestlige del af byen, hvor vi planlægger at blive 2 dage.

I aften skal vi mødes med Marie og Mads. De er i Houston for at besøgen Mads' bror, som arbejder her. Vi bliver hentet på campingpladsen og så skal vi ud og spise. De har booket bord på en dejlig restaurant, som hedder Reef.

 

Vi har en rigtig hyggelig aften.

 

Copyright © All Rights Reserved