0429 Ground Zero og Gallerier

Ground Zero og gallerier

29. april 2015

Vi får besøgt en masse gallerier - her er et lile udsnit af billeder.

Det midterste billede forneden er edderkoppespind. Kunstneren er en videnskabsmand, som har studeret edderkopper. Han starter med et stativ af metalstænger, hvor han lader en edderkop bygge et spind. Så tager han edderkoppen ud, vender stativet på en anden måde og sætter en anden edderkop ind, som bygger sit eget spind ovenpå den første edderkops. Sådan fortæstter han indtil han synes at det er færdigt. Så bygges det hele ind i en glaskasse. Værkerne var fantastisk forskellige og spændende.

Første stop er en UPS-butik i Financial District - her kan man få 3D-printet alt mellem himmel og jord - hvis bare man medbringer en fil af tingen i et 3D tegne-program. Line har hjulpet Lisbeth med at tegne i 3D - men manden i forretningen fortæller, at han skal bruge filen i et andet format - så SMS til Line, og vupti - få minutter senere, har hun konverteret filen til det rigtige format. Så kan vi få gang i bestillingen.

Næste stop er Ground Zero. Sidst vi var her var i 2005, og der var det bare et kæmpe hul i jorden, hvor de lige var færdige med at rydde op efter terroangrebt i 2001 - og var ved at vær klar til at bygge et nyt World Trade center og en mindepark.

Nu er parken og de første bygninger i World Trade Center færdige - mne de er fortsat igang med flere bygninger.

 

På billedet til venstre kam man se en oversigtstegning af området.

 

  • Selve parken med 2 bassiner (de 2 blå firkanter), hvor de 2 tårne stod og en museums-bygning ( hvid 3-kant nedenunder det øverste bassin).

Bassinerne er i sig selv imponerende (se billede nedenfor) og på kanten hele vejen rundt står navnene på alle de omkomne fra angrebet.

På resten af pladsen er nyplantede træer - bortset fra et enkelt pæretræ, som overlevede angrebet - på bedste amerikanske vis er det blevet døbt Overlevelsestræet (The Survival tree). Træet som er i blomst, ses cirka midt på den anden side af bassinet. Længere nede er et billede af Lisbeth under træet.

 

  • De hvide bygninger nederst på tegningen er allede opført og kan ses på det høje billde nedenfor.

 

  • De 3 hvide bygninger til venstre er under opførelse. Den grå bygning nederst til venstre er ikke påbegyndt endnu.

 

Lige ved siden af de nye bygninger ligger et lille grønt område - her ligger en lille kirke (St. Pauls Chapel), som overlevede angrebet - og som i månederne efter tjente som opholds- og hvilested for mage af de arbejdere, der arbejdede med oprydningen.

Da vi kommer ind i kirken ser vi en masse nodestativer og andet stillte op til koncert - og tilfældigvis er vi dukket op lige 15 minutter før den ugentlige koncert - Bach at 1. Hver onsdag kl. 1 er der en times klassisk koncert - lige noget for os - og så er det endda med gratis adgang.

Dagens program er 3 stykker af BACH - som alle handler om døden. Ikke om at blive frelst og komme i himlem - men om at vende tilbage til jorden/blive til jord igen. Dirigenten indleder med at fortælle lidt om stykkerne og med at læse en tekst med et tilsvarende tema - om hvor kort tid vi alle har her på jorden målt i forhold til universets målestok - denne tankevækkende tekst er skrevet at en muslimsk præst fra det 14. århundrede. Også en dejlig gestus at bruge en muslimsk tekst i en kristn kirke lige ved siden af Ground Zero.

Koncerten er også dejlig - og den time går alt for hurtigt.

Efter koncerten vil vi til Chelsea og se de gallerier, som holdt lukket i søndags. Vi tager subway'en op til 14. gade, hvor vi går vestpå og gennem Chelsea Market for at komme op på The High-Line

Efter vi er færdige med gallerierne går turen til The Rubin Museum - et lille museum, som Lisbeth har fået anbefalet af personalet på ARAS. Museet fokuserer på Tibetansk og Nepalesisk kultur og har en meget spændende udstilling om masker.

Copyright © All Rights Reserved