Afslapning og eftermiddagstur til Ubud
30. oktober

Formiddagen går med lidt afslapning ved poolen og en tur ned ad hovedgaden for at finde en restaurant, hvor vi kan spise frokost.

 

Vi bliver afhentet på hotellet klokken 13 til vores eftermiddagstur, som er en shoppingtur til Ubud-området, som er kendt for en masse landsbyer koncentreret omkring specielle kunstarter (vi har jo allerede besøgt træskærere, så det springer vi over på denne tur).

 

Vi er kun 4 på vores eftermiddagstur. De to andre er to piger fra Århus, som vi har lært at kende på to andre ture. De sidder allerede i den lille bus, vi skal køre i, så vi behøver ikke køre omkring hovedkvarteret for Gray Line og samle flere op. Allerede da vi skal ud på Hovedgaden får vi vores første oplevelse. Vi holder fordi der er et langt begravelses-optog der skal passere. Nøj, hvor er der mange mennesker. De første mange bærer offergaver på hovedet. Så kommer der et lille orkester og så kommer tårnet, som er en vigtig del af ceremonien. På bagsiden af tårnet kan vi se et billede af en ældre kvinde. Vi får at vide at det er hende der er død.

 

 

   

 

 

 

 

 

Guiden fortæller at optoget er på vej til begravelsespladsen, hvor liget vil blive kremeret. Det tager ca. 3 timer. Senere vil famile og venner tage asken med til havet og sprede den ud der. Derefter vil der også være en ceremoni i templet, hvorefter en statue som symboliserer den afdøde bringes hjem til familietemplet.

 

Første stop på turen er hos en stenhugger i landsbyen Batybulan. Guiden fortæller at det er ikke sikkert at der er åbent, for er der begravelse holder de selvfølgelig lukket. Det er en god dag for begravelser i dag ifølge den lokale kalender, så måske er der også begravelse i landsbyen for stenhuggere. Hver landsby har deres erhverv. Der er gode penge i at være stenhugger og vi kan se at husene er store og templerne er flottere end dem i de andre landsbyer. Vi får at vide , at ser også er gode penge i at være træskærere.

Stenhuggeren er der og vi ser dem arbejde. Der er altid to til at lave en skulptur. Den ene udhugger stenen så den er groft udformet. Han laver råskitsen og designet. Han tjener flest penge. Den anden laver alle detaljerne. Begge arbejde på frihånd uden tegninger og det er helt fantastisk at se hvordan de arbejder. Der anvendes mejsler i alle størrelser og en lille hammer.

 

 

  

Der bruges to salgs sten. Den hvide limestone, som kommer fra Java og den sorte lavasten, som er meget hård og er fra Bali.

 

  

 

 

Her i landsbyen (der er en meget lang gade) ligger den ene stenhugger efter den anden. Det tager uger, måneder at lave figurerne og der er figurer i alle størrelser. Nogle enkle, nogle med mange detaljer og en enkel, der er lidt fræk.

 

Så går turen til sølvsmedene i landsbyen Celek. Her ser vi sølvsmedene arbejde. De placerer små Sterling sølvkugler og sølvgranulat/ støv på sølvtråden og opvarmer det. Efter opvarmning ændrer farven sig. For at sølvet igen kan få sin rigtige farve skal det renses og pudses op.

 

  

 

 

 

Besøg på det største galleri på Bali i Ubud, området for kunst. Galleriet er vildt stort og den ene sal efter den anden er fyldt med malerier. Her fortæller en af de ansatte i galleriet om de forskellige stilarter inden for balinesisk kunst. Der er den traditionelle kunstform, den moderne traditionelle, hvor farver er mere pangfarver, den impressionistiske, landskabsmaleri og den abstrakte.

 

 

 

Det er spændende at se, men der var ikke lige så meget af deres kunst der fængede. Det mest fascinerende var at se hvor mange detaljer der er i den traditionelle måde at male på. Det er oliemalerier med så mange så mange detaljer og små mennesker der var i gang med alt muligt. Vi kommer til at tænke på mylderbillederne : " find Holger". Det er også sjovt at se ind i privaten. Døren står åben og vi "kommer til" at kigge derind.

Det er anderledes at se tunge lædermøbler og et stort fjernsyn stå ude i det fri. Det hele overdækket, hvis det skulle regne.

 

I turen er der planlagt en times forestilling med dans. Det havde vi alle fire set, så vi bestemmer os for at have os 3 timer i Udud i stedet. Det var fint. Vi går på opdagelse på markedet og den lange forretningsgade. Vi har sjældent set så mange varer udbudt til salg. "Good Price for you madame, only 1 dollar"  Når man så ser på varerne koster de pludselig en anden (og højere) pris."

 

 

Vi kommer også forbi et sted, hvor der er bryllup. Vi kom lige til at kikke ind af døren. Her er der glade gæster. Lige inden for døren står et fint maleri af brudeparret. Det var meget naturalistisk malet og vi skal lige love for at de havde flot tøj på. De lignede et kongepar fra 1001 nats eventyr med masser af guld og flotte smykker.

 

 

Her er nogle af gæsterne lige på vej ud.

 

 

Der er uhyggeligt varmt  så vi må afbryde shopingturen for at komme i skyggen og få et køligt glas vandmelon-juice med ingefær.