Black Hills – Hot Springs

28. juni

 

 

 

Turens hovedmål i dag er Hot Springs i den sydlige del af Black Hills, hvor der er fundet mammutter.

 

Planen er at køre gennem Needles Highway, som skal være meget smuk. Da vi kommer frem til Custer State Park, hvor vejen ligger, viser det sig at den går gennem nogle små tunneller. Vi checker tunnellernes mål og bilens mål…det skulle måske lige kunne gå. Men vi vælger ikke at udfordre skæbnen, så vi vender om.

 

På vej tilbage mod Custer ser vi et rådyr løbe over vejen og netop som vi nærmer os stedet, kommer kiddet løbende efter. Det var ikke særlig stort – og havde hvide prikker…en rigtig Bambi. 

 

I starten af Custer kører vi lige ind til Kens Minerals for at Lisbeth kan se på lidt sten og perler.

 

 

Vi drejer sydover og da vi kører gennem Wind cave National Park ser vi pludselig en stor flok bisoner – nok ca 100 stykker. Det må lige fotograferes, for hidtil har vi kun set dem enkeltvis eller i meget små flokke. I Custer State Park har vi læst at der er ca. 1500 bisoner.

 

 

 

Da vi når til byen Hot Springs kommer vi forbi det lokale fængsel – og vi kan se en del af fangerne ude i gården gennem trådhegnet. Nogle i orange fangedragter, men til vores store overraskelse også et par stykker i sort- og hvidstribede. Vi troede at det kun var i tegneserierne…..

 

Vi kører hele vejen gennem Hot Springs for at komme til Mammut-stedet.

Der blev fundet mammutter her i 1974, og en lokal forsker anbefalede i 1975 at mammutterne blev efterladt og udstillet hvor de blev fundet.

 

                 

 

 

I dag er stedet en kombination af et museum og en arbejdende udgravning, hvor gæsterne også kan få lov til at være med i arbejdet – under opsyn af professionelle.

 

                 

 

Der er i alt 55 mammutter i området (som tidligere var et stort mosehul). Både Columbianske, som er 4 m høje (skuldermål) og uldne, som er en del mindre – alle de mammutter der er fundet i Danmark er uldne mammutter. Man er kun nået ca. 1/3 ned i mosehullet, så de vurderer at der er arbejde til de næste 20 år.

 

 

 

                 

 

Der er kun fundet hanner i området. Mammutterne levede for 26.000 år siden (ca) – i flokke anført af en dominerende han. Unge hanner måtte enten indordne sig, tage kampen op med førerhannen eller forlade flokken. Teorien er at de unge mammutter der har forladt flokken og har levet alene er faldet i et mosehul og døde her.

 

Guidens mere humoristiske indgang til hvorfor der kun var fundet hanner i mosehullet er

 

·          Enten at de har været for dumme/stædige til at spørge om vej,

·          Eller at det er hunnerne, der har skubbet dem i.

 

 

På vej hjem kommer vi igen forbi bisonflokken – men de var nu på den anden side af vejen…så nogen har haft en stor oplevelse at sidde og vente på at 100 bisoner krydser tværs over hovedvejen.

 

Vi kommer også forbi et sted, hvor der var skovbrand forleden – der sidder endnu brandvagter og holder øje med at ilden ikke blusser op igen.