Black Hills – Jewel Cave

27. juni

 

 

Vi kom til krystalhulen ved 11-tiden- havde godt nok hørt at de guidede ture hurtigt blev booket, så man skulle bestille tid i forvejen for at være sikker på at komme med. Vi nåede lige at få de sidste 2 billetter til kl. 13. Vi gik en dejlig tur i skoven og lidt ned i kløften for at fordrive ventetiden.

 

                  

 

Kl. 12 er der foredrag om mineraler. Rangeren fortæller om hvordan Black Hills er opstået og hvordan man kan kende forskel på krystaller og andre former for mineraler. Lisbeth havde købt nogle sten og efter foredraget får hun ene-undervisning. Det er vildt spændende.

 

 

Imens er dagens gruppe på 6 af de mere barske besøgende ved at gøre klar. De skal nu ud på en 4 timers tur gennem hulen, hvor der flere steder er så smalt, at et voksent menneske knap kan komme igennem. De skal lige igennem et ”prøvehul” i en cementblok på 8 ½ gange 24 tommer. Vi prøvede ikke for vi var bange for at sidde fast.

 

 

Den tur vi har billetter til er ” scenic route” – den ”smukke rute” og det var helt rigtigt og vi får en meget smuk tur på 1 ½ time nede i gangene, hvor der er den ene flotte formation efter den anden.

Turen går med elevator 200 m. ned – og ad en 2,5 km lang rute med ca. 700 trappetrin.

 

                  

 

Hulen er dækket af op til en hånds bredde tykt lag calcit-krystal. Vi kommer forbi nogle steder er denne kappe faldet af og så kan vi rigtigt se den. Andre steder er der drypsten - både dem der går ned (stalaktitter) og dem der går op (stalagmitter). Der er krystalformationer der ligner sammenrullede gardiner, sejlæg, en skive krøllet stegt bacon og popcorn (hvorfor kan folk aldrig tænke på andet end mad).  Det er en rigtig god tur – guiden er god til at fortælle og der er masser af tid til at opleve og fotografere. Og så må vi lige sige: der er i hvert fald 3 ting der ikke kan fotograferes så det ligner oplevelsen bare en lille smule: det er bjerge, eksplosioner og så krystaller i en noget mørk hule.

 

                  

 

Hjemme på campingpladsen bliver der grillet kyllinger.