Little Bighorn Battlefield

23. juni

 

 

 

Det gratis trådløse internet på campingpladsen krævede en kode – det opdagede vi naturligvis ikke før butikken var lukket  :-(    Så den fik vi fat i her til morgen, så vi kunne få lagt tekst og billeder fra i går på nettet.

 

Diset trykkende og varmt 37 grader……det er ved at blive vores valgsprog: ”Der er godt nok varmt her på prærien”.

 

Vi kører fra Sheridan nordpå ind i Montana og Crow-indianernes land. Reservatet er ca. 100 gange 120 km…frodigt grønt land – så saftigt som en nyudsprungen bøgeskov…. ligner lidt Rebild bakker.

Sikke et land at bo i, men det er meget tyndt befolket.

 

 

Dagens mål er Little Bighorn Battlefield, som ligger i den nordlige ende af Crow-reseratet. Her slog Sitting Bull i spidsen for en samling af Sioux-, Cheyenne- og Apacheindianere General Custer og det 7. kavaleri i en kamp for at bevare deres ret til en nomadekultur og fri jagt på bisoner.

 

Slagmarken blev allerede året efter slaget udnævnt til nationalt mindesmærke under navnet Custer Battlefield. Først så sent som i 1991 blev stedet omdøbt til Little Bighorn Battlefield, og samtidig blev det vedtaget for første gang også at rejse en monument for de indianere der havde kæmpet på stedet.

Oplevelsen i dag er at det er fælles projekt at berette historien og drage læren til vores tid af det der skete.

 

I forbindelse med beslutningen om at oprette monumentet i 1991 blev det fra indiansk side fremført: ”Hvis dette monument skal tjene sit formål, skal det ikke bare være en hyldest til de døde; det skal indeholde et budskab til de levende….Fred gennem enhed”

 

 

Der holdes foredrag hver 45 min om slaget, om soldaternes liv og udrustning m.v.   

 

                                        

 

                     

 

Alle foredragene trækker linien til citatet ovenfor om at det er den gensidige forståelse og accept mellem kulturerne der skal sikre fred……stærke ord at høre i USA i dag.

 

Vi tager en guidet tur i området – der er rejst hvide marmor-sten hvor soldaterne fra det 7. kavaleri faldt. – man er for nylig begyndt at rejse røde granitsten, vor indianerne faldt. Dette vanskeliggøres af at de fleste ligene af indianerne blev fjernet af venner og familie lige efter slaget, mens soldaterne blev begravet hvor de lå.

 

                     

 

 

Rangerne som alle var Crow-indianere fortalte, at der var masser af gangstier, som førte rundt i området. Vi måtte dog under ingen omstændigheder forlade stierne, da der var klapperslager i området. Lidt ligesom i Danmark - lad være med at gå ud i lyngen, her er hugorme....så vidste vi det!

 

Hun sagde dog intet om hvad vi skulle gøre, hvis vi mødte en klapperslange. For at berolige vores læsere - og ikke mindst os selv...rangerne sagde også, at de endnu aldrig havde set en klapperslange.

 

Inden vi forlod stedet læste vi et citat af Black Elk på gavlen af Visitors Center: "Know the power, that is peace" (Kend den kraft der er fred).